Kuorolaulu harrastuksena

Suomessa laulaa satoja kuoroja, joista vanhimmat on perustettu 1800-luvulla. Uusiakin kuoroja syntyy vuosittain, joko lyhytaikaisiksi projekteiksi tai pysyvään harrastamiseen tarkoitettuina. Kuorolaulu onkin suosittu harrastus, jonka voi aloittaa jokaisella Suomen paikkakunnalla. Harjoittelevien ja esiintyvien kokoonpanojen tyylilajien kirjo on valtava: niin klassisen, kansanlaulujen, jazzin, showbiisien kuin videopelimusiikin ystävien on mahdollista löytää omien mieltymystensä mukainen kuoro. Lauluharrastuksen ylläpidon lisäksi kuoroon liittyminen voi kehittää yhteistyötaitoja, tavoitteellisuutta, esiintymistaitoja, projektinhallintaa, aktiivista kuuntelua ja luovuutta. Kuoroharrastus voi jopa helpottaa ihmissuhteiden solmimista, mikset siis kokeilisi sitä, vaikka lukukauden ajan?

Mitä kuorolaulun aloittavan tulee tietää

Kuoro on esiintyvä laulukokoonpano, jonka jokaista äänialaa laulaa yhtaikaisesti useampi laulaja. Yleisin kuorotyyppi on neliääninen kuoro. Jos kuorolaulu kiinnostaisi, kannattaa huomioida, että kyseessä on sitoutumista vaativa harrastus. Eri kuorojen taiteellinen kunnianhimo ja esiintymisiin valmistautuminen vaihtelee, mutta on tavallista, että jäsenten odotetaan käyvän säännöllisesti harjoituksissa. Amatöörikuoroille yksi harjoituskerta viikossa on tavallinen tahti. Joskus harjoituksia on useamminkin, jos kuorolla on vaikkapa keikka tiedossa. Tavallisesti kuoron jäsenten odotetaan harjoittelevan osuuksiaan myös omalla ajallaan. Jos nämä reunaehdot pikemminkin innostavat kuin pelottavat, on kuorolaulu mahdollisesti juttusi.

Suomessa pitkäaikaisesti toimiva kuoro toimii yleensä joko itsenäisenä yhdistyksenään tai jonkun isomman organisaation suojeluksessa. Harrastajienkin kuoron pyörittäminen vaatii nimittäin resursseja. Kokoonpano tarvitsee harjoittelutiloja, keikkakoordinointia, esiintymisasuja, nuotteja ja sovittajanpalkkioita, mahdollisesti myös kuoronjohtajan tai taiteellisen johtajan palkka täytyy maksaa. Käytännössä monet kuorot rahoittavat toimintaansa jäsen- tai lukukausimaksuilla, joten laulajille kyseessä ei ole täysin ilmainen harrastus. Usein maksut ovat kuitenkin hyvin maltillisia, etenkin jos kyseessä on lapsikuoro, opiskelijakuoro tai uskonnollisen yhdyskunnan kirkkokuoro tai vastaava.

Kuinka kuoroon liitytään

Kun tiedät haluavasi kuoroon, kannattaa tietää millaista musiikkia haluaa laulaa ja millaista kuorotarjontaa seudulla on. Jos tunnet jo kuoronörttejä, kysele rohkeasti heiltä vinkkejä. Moni on myös löytänyt oman kuoronsa ihan yksinkertaisesti googlaamalla tai pitämällä silmät auki. Kiinnostavan kuoron löydyttyä pitää selvittää, onko kuoroon pääsyvaatimuksia ja millä perusteilla uudet jäsenet valitaan. On tavallista, että kuoro järjestää pääsykokeet pari kertaa vuodessa. Pääsykokeet ovat yleensä kuoron harjoituskerran yhteydessä ja usein niissä odotetaan myös kokelailta yksinlaulunäytteitä. Kannattaa huomioida, että laulunäytteen tasovaatimukset vaihtelevat paljon. Osa kuoroista odottaa jo pitkää aiempaa kuorohistoriaa, osa ei.

Täytyykö kuoroon päästääkseen sitten aina käydä läpi pääsykokeet? Ei välttämättä. On myös kuoroja, jossa pääsykokeiden sijaan saatetaan esimerkiksi painottaa hakijan sopivuutta kuoron omaan kulttuuriin ja ryhmään. Kokelaita saatetaan esimerkiksi haastatella heidän motiiveistaan liittyä kuoroon. Joihinkin laulukokoonpanoihin ei sovelleta mitään pääsyvaatimuksia, vaan kaikki halukkaat saavat tulla mukaan. Avoin kuoro on tyypillisesti nuori ja modernia musiikkia esittävä, koska sellaiseen kuoroon on vähemmän hakijoita kuin maineeltaan vakiintuneeseen. Jos puhuttelevan kuoron ovet eivät tunnu aukeavan, älä lannistu. Usein kuoroilla on tarve vain tiettyjen äänialojen laulajille, esimerkiksi tenoreista on perinteisesti jatkuva pula sekakuoroissa. Seuraavien pääsykokeiden koittaessa myös sinun stemmasi saattaa olla kysytty. Siihen asti ääntä voi harjoittaa itsenäisesti.

Kuorossa saat elämyksiä

Moni kuorolauluun mieltynyt puhuu laulamisen lisäksi kuoron tuomista ystävyyssuhteista ja maailmankuvan laajenemisesta. Ponnistelu yhteisen tavoitteen eteen hitsaa usein kuorolaiset yhteen tiiviiksi yksiköksi ja voi olla jopa henkistä hyvinvointia edistävää. Kuoron edellyttämä tiimityö ja monien ihmistyyppien kanssa toimeen tuleminen auttaa hyväksymään erilaisuutta. Jos kuoro esiintyy säännöllisesti, tuovat onnistuneet esiintymiskokemukset myös itsevarmuutta. Joidenkin kuorojen kanssa voi päästä jopa kuorokilpailuihin tai matkustamaan! Kuoromatka on joidenkin kuorojen perinne, joiden aikana voidaan käydä esimerkiksi tapaamassa ystävyyskuoroja tai esiintymässä paikallisille. Kuoroharrastus voi muuttaa elämäsi mitä parhaimmalla tavalla!